Cum predam limitele functiilor elementare la clasa a XI-a

limite-de-functii-2-copy-page-001

Puteti downloada continutul intregului tabel: limite-de-functii2

Notiunea de limita a unei functii intr-un punct este cu siguranta una dintre cele mai dificile notiuni pe care elevii le studiaza in liceu. Capitolul „Limite de functii” este  o provocare pentru orice profesor si elev. Principalul obiectiv este ca elevii sa stie sa calculeze limitele functiilor reale. Aspectele teoretice prezinta un grad ridicat de dificultate si complexitate. Este necesar ca lucrurile sa fie prezentate cat mai accesibil, astfel incat elevii sa foloseasca corect reguli de calcul cu limite si sa elimine diverse confuzii care pot aparea.

Exista un tabel cu derivatele uzuale, un tabel cu primitive uzuale. Notiunea de limita este la fel de importanta si de uzuala ca cele de mai sus. Pot spune ca un tabel cu limitele  functiilor elementare, care sa nu fie atat un tabel de memorat pentru elevi, cat mai ales unul de inteles, s-a dovedit a fi foarte util in experienta de predare a lectiei. ” Calculul limitelor elementare”.

Iata cum  elevii pot parcurge continutul acestei lectii intr-un timp foarte scurt si in intr-un mod foarte eficient. Incep prin a prezenta urmnatorea:

codecogseqn

Apoi enumar functiile pe care, in contextul teoremei de mai sus le numim elementare: functia constanta, functia de gradul intai, de gradul al doilea si in general functiile elementare, functiile putere, functiile radical,  functia exponentiala, functia logaritmica, functiile trigonometrice si functiile invers trigonometrice.

Dupa ce dau enuntul teoremei, propun si cateva exemple.

limex

Elevii primesc fisele de mai sus in care coloana a treia este necompletata. Sunt ajutati sa inteleaga, pentru fiecare functie in parte, care sunt  punctele care nu indeplinesc conditia din ipoteza de mai sus. Studiul limitelor in acele puncte se va realiza prin lecturarea graficului. Elevii vor lectura graficele si vor completa individual tebelul. La sfarsit, pot primi si tabelul complet.

Fisele se pot downloada de aici: limite-de-functii

Este recomandat ca formulele nou studiate sa fie scrise in caiete:

 

reguli-1

Reclame
Acest articol a fost publicat în Utile și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s